Under åren 1917 till 1955 ransonerades all alkohol i Sverige genom så kallade motböcker. Men riksdagen bestämde 1954 att starköl skulle få säljas på Systembolaget. I samband med detta startade Arvid Nordquist dotterbolaget Nordman & Co.

Arvid Nordquist HAB erbjöds 1954 agenturen för Carlsberg-bryggerierna i Köpenhamn. Eftersom öl är en alkoholhaltig dryck som lyder under särskilda bestämmelser, startade man AB Nordman & Co Ltd.

Sålde Carlsbergs öl

Verksamheten började den 1 oktober 1955 med försäljning av Carlsbergs starköl till restauranger via Systembolaget och försäljning till skeppshandeln. I samband med detta köptes även agenturen för Le Cardinals bordeauxviner. Men detta räckte inte till och Nordman skaffade även agenturer för Lanson champagne, Gilbeys & Gin samt Beaujolais Royal.

Nordman & Co hade inte till uppgift att öka konsumtionen av alkohol i Sverige. I stället var uppdraget att öka kunskapen och känslan för kvalitet hos de alkoholdrycker man marknadsförde. Företaget propagerade för trevliga umgängesformer med drycker med eller utan alkohol.

Sålde även tobak

Även försäljningen av tobak släpptes fri från monopol under 1950-talet, och Nordman & Co köpte agenturerna för Philip Morris, Alfred Dunhill och Ritmeester.

Första vinet från Sydafrika

Arvid Nordquist introducerade 1994 det första sydafrikanska vinet på den svenska marknaden efter att sanktionerna mot Sydafrika hävdes när apartheid avskaffades. Det var KWW Roodeberg, Sydafrikas mest kända vin. Bara några veckor senare blev Nelson Mandela Sydafrikas förste svarte president. KWW är faktiskt det enda större vinföretag som seriöst har engagerat sig i landets demokratiseringsprocess, och man har i dag ett betydande ägarinslag från den svarta befolkningsmajoriteten.
1995 övergick Nordman & Co i Arvid Nordquist vin- och sprithandel, en division i moderbolaget, och levererar nu direkt till Systembolaget.

Författare
Eva Häggmark

Gilbey’s London Dry Gin
Kreatör: Okänd
Motiv-ID: DA2013-09833-SE_CFN_AN_AN_K1a.2_0021.tif

Carlsberg Elephant och Carlsberg Imported Öl.
Kreatör: Okänd
Motiv-ID: DA2013-09802-SE_CFN_AN_AN_K1a.1_0043.tif