Under årens lopp har många kända matlagare och skribenter trivts i butiken. I samband med att Svenska Handelsbanken invigde sitt nya kontor på Östermalm 1966 gav författaren Per Wästberg ut en liten skrift som hette ”Kring Sturegatan 38”. Där beskrevs butiken så här:
”Arvid Nordquist flyttar 1892 till hörnhuset Sturegatan–Karlavägen i kvarteret som numera kallas Humlegårdsmästare, sedan det ursprungliga kvarteret splittrats i fyra. Den yttersta gränsen för vad som anses vara fashionabelt i Stockholm – av Frans Hedberg förlagd till Karlavägen – kan därmed sägas ha förskjutits norrut.
Arvid Nordquist öppnar sju på morgonen och stänger tio, på lördagar ofta vid midnatt. 1897 är personalen sjutton personer. Biträdena har 100–75kronor i månaden, kaffet kostar ännu inte en krona per kilo.
Man säljer fotogen och såpa, salt sill och bruna bönor, sådant som hör den gammaldags hökarboden och det enformiga kosthållet till. Man levererar färskvaror, specerier och viner till Operakällaren, Berns och Novilla, till Metropol och Hotel Rydberg. Vinerna står för omkring sextio procent av omsättningen fram till Brattsystemet.”
Kid Severin
När Arvid Nordquist 1968 flyttade sin butik till Östermalmstorg skrev vimmeljournalisten Kid Severin så här:
”Ända sedan furstinnan Stephanie von Wedel, en av firmans mest legendomsusade kunder, stannade sitt vita fyrspann för att köpa vipägg i dåvarande butiken Sturegatan/Karlavägen har affären varit mötesplats för folk som känner varann.
Ibland har det nästan varit som ett cocktailparty bland färsrökta laxen och camemberten.
Nygifta unga lejon i farfarskrage prövar brieostens mognad med kännarfinger, medan unga frun frågar en attaché om det är svårt att steka orre. Ett rundnätt TV-skägg står och stirrar tankfullt på ett glas rosmarin. Minkpäls ropar hej till ruppad kanin. Pastellfärgad huskatt rekommenderar de konjaksdränkta persikorna till en liten röräv som smyger kring fasanerna. Vid dörren står en annan attaché och överlämnar påsarna med en hovbugning till en bankirmaka i kamelhårsulster.
Även om det bara blir en tunn liten laxskiva till lördagsmiddan så sätter den i alla fall en liten guldkant på livets helylle. ”
Tore Wretman
Även den legendariske restaurangmannen Tore Wretman trivdes hos Arvid Nordquist:
”Jag har alltid tyckt att det är roligt att gå in hos Arvid Nordquist. Denna gastronomiskt så inspirerande butik. Här har man satt som mål att kunna erbjuda kunderna de perfekta varorna, förutsättningen för god kokkonst.”
Författare
Eva Häggmark