Den allmänna konst- och industriutställningen 1897, i folkmun kallad Stockholmsutställningen, var en stor händelse då allt som industrialismen kunde åstadkomma skulle visas upp. I samband med den kunde Arvid Nordquist skaffa nya kunder och nya förbindelser.

Den 15 maj invigde kung Oscar II utställningen på Djurgården. En ny djurgårdsbro hade byggts för ändamålet och det speciellt uppförda Industrihuset blev centrum för gäster från när och fjärran. Till utställningen kom människor resande från hela landet. I biljettpriset ingick förutom resan tur och retur Stockholm även logi och mat under uppehållet samt inträdesbiljett till utställningen.

Utställningen var den fjärde i en serie av skandinaviska konst- och industriutställningar, som tidigare hade hållits i Stockholm 1866, i Köpenhamn 1872 och 1888.

Häpnadsväckande byggnader

Ett hundratal uppseendeväckande byggnader och paviljonger byggdes och fylldes med allehanda utställningsföremål av 3 722 utställare. Ansvarig arkitekt var Ferdinand Boberg. Vid utställningen visades också de första filmbilderna tagna i Sverige. De föreställde kung Oscar II:s ankomst till utställningen.

Kvar på Djurgården finns i dag Skånska gruvan av arkitekten Gustaf Wickman, Biologiska museet, Villa Lusthusporten, kaféet Ekorren, Jägarhyddan och naturligtvis Nordiska museet som under utställningen ännu inte var färdigbyggt.

Arvid Nordquist skaffade nya kunder

Arvid Nordquist antog att de flesta som besökte den här utställningen skulle bo på hotell och samtidigt unna sig att äta gott på restaurang. I god tid före utställningen kontaktade han därför en rad krögare och erbjöd dem sina tjänster inför anstormningen av hungriga gäster. Det här var en tid då krogarna blomstrade. Bröderna Gustaf och Georg Steinwall hade just övertagit Operakällaren. Hanna Strandberg regerade på fashionabla Restaurang Metropol vid Norrmalmstorg. Samtidigt blandade den berömde barmästaren Gustavsson drinkar med kvickheter på Hotell Rydberg. Det var avskilt från Arvfurstens palats av den då 300-åriga Fredens gata, allt medan varietén blomstrade på Berns, Sveasalen och Manilla, och Albert Engströms Koling spelade svängknack och drack punsch för 5 öre stopet.

Arvid Nordquists orderblock blev snabbt fulltecknade, och genom att punktligt leverera det han utlovat fick han regelbundet nya kunder långt efter att utställningen hade stängt.
När sedan de Olympiska spelen ordnades i Stockholm 1912 hade Arvid redan goda och väl inarbetade relationer med stadens hotell och restauranger, och affärerna blomstrade.

Författare
Eva Häggmark

Allmänna Konst- och Industriutställningen
Litografi över utställningen.
Period: 1897
Plats: Stockholm
Kreatör: Okänd
Motiv-ID: DA2013-10550-SE_CFN_AN_AN_ofor_0114.tif

Kung Oscar II
Konstnär: Anders Zorn
Motiv-ID: DA2013-10551-SE_CFN_AN_AN_ofor_0115.jpg